perjantai 20. joulukuuta 2013

Piparijäätelö




Piparkakun makuinen jäätelö syntyy kätevästi kotikonstein seuraavalla reseptillä:
  • 1litra vaniljajäätelöä
  • n.½ dl siirappia
  • 2tl lusikkaa piparkakkumaustetta tai 1tl kanelia + ½tl inkivääriä +½tl neilikkaa
  • muutama piparkakku murusina ja muutama koristeeksi

Ota jäätelö pehmiämään huoneenlämpöön. Kiehauta siirappi ja mausteet. Lisää pari ruokalusikallista jäätelöä siirapin sekaan ja anna jäähtyä. Nyt kannattaa olla ripeä: Vatkaa jäätelö vatkaimella pehmeäksi. Lisää maustesiirappi pehmenneeseen jäätelöön. Sekoita lopuksi piparimurut massaan. Syö heti "pehmiksenä" tai jäädytä jäädyke- savariini- tai kakkumuotissa ennen tarjoilua. Nosta jäädytetty jäätelö hetkeksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Koristele piparkakuilla ja nauti.
Ohjeen voi toteuttaa myös ilman siirappia, mutta maku ei silloin ole niin "piparinen" kuin siirapin kanssa.

perjantai 13. joulukuuta 2013

Maustekakku



 

  • 4 dl piimää tai kermaviiliä
  • 2 dl  tummaa siirappia
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 1/2 tl soodaa
  • (2 dl rusinoita)
  • 175 g sulatettua voita tai margariinia
Sekoita piimä, siirappi ja sokeri kulhossa. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet (ja rusinat). Lisää sulatettu rasva.

Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n. 2,5 l). Paista 175 asteessa 45–60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys esim. cocktailtikulla. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Kumoa hieman jäähtyneenä.

Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Ohje Dansukker

Maidottomat ja munattomat piparkakut

  • 2dl siirappia
  • 2dl sokeria
  • 250g maidotonta margariinia
  • 1 rkl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 dl kaurakermaa
  • 2-3 tl soodaa
  • 1 dll appelsiinimehua
  • 11-12 dl vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi, sokeri, margariini ja mausteet ja anna maustua pienellä lämmöllä n. 15 minuuttia. Anna seoksen vähän jäähtyä. Lisää kaurakerma, appelsiinimehu ja osa jauhoista, muista sekoittaa sooda osaa jauhoista. Lisää jauhoja kunnes taikina on sopivaa. Taikinan kuuluu olla vähän löysää, koska se laitetaan kovettumaan jääkaappiin ennen leipomista.
 
Kauli seuraavana päivänä ja ota muoteilla piparkakkuja, paista 200 asteisessa uunissa kauniin värisiksi.

Mureat piparkakut





  • 2dl tummaa siirappia
  • 2tl kanelia
  • 1tl inkivääriä
  • 1tl neilikkaa
  • 1tl maustepippuria
  • 1tl pomeranssinkuorta
  • 400g leivontamargariinia
  • 4dl sokeria
  • 1 muna
  • 2dl kermaa, maitoa tai kermamaitoa
  • 3tl ruokasoodaa
  • n. 1kg vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi ja mausteet ja jäähdytä seos. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon maustesiirappi, ja kananmuna. sekoita sooda pieneen määrään jauhoja ja sekoita jauhot ja kerma vuorotellen rasva-siirappi-kanamunaseokseen.
Taikinasta tulee aika pehmeää, mutta se kovettuu jonkin verran jääkaapissa. Kauli taikina seuraavana päivänä ja ota muoteilla piparkakkuja. Paista n. 200 asteisessa uunissa kauniin värisiksi.

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Uunijuurekset




  • pala bataattia
  • 2 porkkanaa
  • 2 perunaa
  • 2 punajuurta
  • suolaa, pippuria, ruokaöljyä
Pese, kuori ja pilko kasvikset. Laita kasvikset uunipellille ripottele päälle mausteet ja ruokaöljy. Paista n. puoli tuntia 200 asteisessa uunissa. Tarkista välillä kysyys, koska kypsyminen riippuu kasviksesta ja palojen koosta.

Ohukaiset


  • 5dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • n. 3dl vehnäjauhoja
  • 1rkl ruokaöljyä
  • (½ tl suolaa)
  • (sokeria)
  • ½tl leivinjauhetta
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seistä n. puoli tuntia. Lisää kanamunat. Paista pannulla ohukaisiksi.

Marjarahka


 (isohko annos)



  • 1prk Flora Vispiä
  • 2prk Valio pehmeää maitorahkaa
  • 4-5 dl marjoja
  • sokeria maun mukaan
Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi lisää joukkoon rahka ja mausta sokerilla. Lisää marjat.