lauantai 21. joulukuuta 2013

Imelletty perunalaatikko

Vähän ehkä liikaa väriä


  • 3l perunoita (punaisella merkittyä lajiketta), itse käytän Van Gogh-lajiketta
  • vettä
  • 3dl vehnäjauhoja
  • n.½l maitoa
  • suolaa, valkopippuria, muskottia, (siirappia)
  • 1-2 kananmunaa
Harjaa perunat hyvin ja keitä kuorineen suolattomassa vedessä, mielellään vähän ylikypsiksi. Kuori ja soseuta perunat, lisää vähän keitettyä vettä ja puolet perunajauhosta, tässä vaiheessa kannattaa jauhot vain käännellä perunasurvoksen joukkoon. Peitä kattila ja laita lämpimään (n. 50-60 astetta) paikkaan. Noin tunnin kuluttua, tai kun massa alkaa löystyä, lisää loput jauhot ja tarvittaessa vähän keitettyä vettä. Vatkaa seosta voimakkaasti esim. puuhaarukalla. Imellytä yön yli välillä (1-2krt) vatkaten. Lisää aamulla maitoa, mausteet ja kanamunat sekä halutessasi lisämakeudeksi siirappia. Kaada löysä massa vuokiin, mutta jätä vuoat noin puolilleen, koska laatikko kuohuu uunissa. Paista n.150-175 asteisessa uunissa hitaasti kypsäksi.

Itse imellytän perunan yleensä kuivauskaapissa, kun uuni on muussa käytössä. Tärkeää on kuitenkin se, että lämpö ei saa välillä laskea, ja kattila on vedottomassa paikassa tai peitettynä imellyttämisen aikana. Jos imellyttää esim. leivinuunin päällä, pitää massaa käydä sekoittelemassa useammin, koska lämmönlähde on vain alapuolella, ja vähänkään isompaa määrää imellyttäessä massa ehtii jäähtyä päältä.

Ei kommentteja: