keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Munkit


  • 5dl maitoa
  • 50g hiivaa
  • 1tl suolaa
  • 1½dl sokeria
  • 1rkl kardemummaa
  • 2 kananmunaa
  • 15-18dl vehnäjauhoja
  • 1dl sulatettua margariinia
Paistamiseen: munkinpaistorasvaa tai öljyä
Päälle sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, ja kaada se yleiskoneen kulhoon. Lisää lietetty hiiva, sula margariini, mausteet, sokeri ja kananmuna. Lisää aluksi reilu puolet jauhoista ja loput vähitellen kunnes tuloksena on pehmeä, mutta leivottava taikina. Taikina pitää olla pullataikinaa pehmeämpää, jotta munkeista tulee pehmeitä.

Nostata taikina liinan alla. Pyöritä nouseesta taikinasta pieniä pullia ja nostata niitä n.10 min.

Kuumenna paistorasva tai öljy riittävän kuumaksi. Tee testi: jos öljyyn laittaa pienen palan taikinaa, ja se alkaa heti paistua ja nousta pintaan, niin lämpö on sopiva.

HUOMIO! Öljy/paistorasva on todella kuumaa, varo roiskeita! Huolehdi ettei kattilaan pääse vettä! Tukahduta mahdollinen palo kannella tai liinalla, ei koskaan vedellä!

Tee pulliin reikä keskelle painamalla peukalot pullan läpi ja pyöräyttämällä. Reikä saa olla aika iso koska munkit laajentuvat paistuessaan. Laita munkkeja paistumaan muutama kerrallaan. Käännä kun alapuoli on sopivan värinen. Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle ketkeksi valumaan. Sokeroi munkit.

Ei kommentteja: