keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Sämpylät


  • 2dl hiutaleita tai leseitä
  • 7dl vettä
  • jauhoja
  • 1pss kuivahiivaa
  • ripaus suolaa

Laita hiutaleet tai leseet ja osa vedestä turpoamaan astiaan. Lisää suola ja loput vedestä, vesi pitää olla reilusti kädenlämpöistä. Lisää hiiva sekoitettuna jauhoihin. Jauhoa sekoitetaan taikinaan sen verran kuin esim. puuhaarukalla vaivatta sekoittuu. Taikina jää siis todella löysäksi. Anna kohota n. puoli tuntia, ja nostele taikinasta pellille isolla lusikalla kekoja. Anna nousta vielä n. 15 min. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15 min, tai kunnes ovat kypsiä.
Taikinaan voi laittaa hiutaleiden tai leseiden sijaan tai lisäksi puuroa, perunamuusia, porkkanaraastetta tms. mitä on sattunut jäämään. Jauhoina voi käyttää ruis-,ohra-,kaura-,gramham-vehnä- tai hiivaleipäjauhoa, kunhan osa (n.½) on vehnäjauhoja. Jos tekee isomman määrän sämpylöitä, niin ne pysyvät kauemmin mehevinä, jos taikinaan lisää vähän ruokaöljyä.

Ei kommentteja: